اصول نورپردازی داخلی ساختمان + ایده های جذاب
از بخش های مهم طراحی دکوراسیون یک محیط ، نورپردازی است. نورپردازی ساختمان باید هدفمند باشد و زیبایی بنا را چندین برابر کند. در خیلی از مکان ها دیده اید که استفاده از محصولات روشنایی باعث ایجاد محیط زیبا و سالم شده است. اگر برایتان سوال شده است که چگونه یک منبع نور در لامپ باعث چنین فضایی شده است؟ باید گفت که نحوه نورپردازی در هر یک از محصولات روشنایی فضای داخلی باعث چنان محیط هایی می شود.
برای نورپردازی فضای داخلی یک ساختمان ، باید از دانش و علم آن ها اطلاعات به روز تری را داشته باشید. برای این کار طراحان دکوراسیون و فعالان در حوزه ی الکترونیک بهتر می توانند شما را راهنمایی کنند. شما هم می توانید برای ایده گرفتن از سایت های اینترنتی و اپلیکیشن های مربوط به ایده گرفتن کمک بگیرید. روانشناسی رنگ ها و نوع نور تابیده شده نیز کارایی زیادی در نورپردازی دارد.
هدف از نورپردازی فضای داخلی ساختمان
هدف از نورپردازی فضای داخلی ساختمان ، واضح نشان دادن طراحی داخل فضا و اضافه کردن جلوه ی روشنایی و زیبایی است. جان تیندال ، فیزیکدان و محقق انگلیسی ، هنگام مشاهده خطوط خاک و بقایای یخ زده در یخچال های طبیعی ، در سال ۱۸۶۰ متوجه این موضوع شد که نور بیشتر بر روی یک شی لزوماً باعث افزایش دید آن نمی شود. با وجود این آزمایشات ، برق ارزان و فراوان منجر به طراحی محصول روشنایی در اواسط قرن بیستم شد که هدف آن ها بزرگتر بودن اندازه آن ها نسبت به مدارهای شاخه ایی قدیمی بود تا بتواند برق را به لامپ ها منتقل کند. و نور آن باعث دید بیشتر در نورپردازی فضای داخلی شد.
نورپردازی فضای داخلی
بهتر است در فضای داخلی از لوسترهایی ساده و کم زرق و برق استفاده کنید ولی در قسمت پذیرایی سالن میتوانید با استفاده از لامپ هالوژنی، پنل ال ای دی و همچنین لوسترهای لوکس فضا را تبدیل به فضای رسمی تر کنید. از ریسه ال ای دی در نورپردازی اتاق خواب برای مدرن کردن فضای داخلی آن می توانید استفاده کنید.
برای نورپردازی هم می توان از نور طبیعی در روز و هم از نورهای مخفی استفاده کرد. نورپردازی فضای داخلی با چشمههای نور مصنوعی اصلا قابل مقایسه نور طبیعی خورشید نیست. نور خورشید زیبایی بیشتری را نسبت به نورهای مصنوعی به فضای داخلی خانه می دهد. همچنین تابش نور خورشید یک نوع نورپردازی عالی به فضای دکوراسیون داخلی می باشد و برای تمامی افراد دریافت نور آفتاب ضوروری است.
با لوستر یا چراغ آویز دکوراتیو می توانید منبع نور درپذیرایی را تأمین کنید. نورپردازی با این نوع چراغ به فضای داخلی روشنایی زیادی می بخشد و زیبایی تاثیر گذاری را دارد. نوع لوستر را هم که باید بسته به نوع دکوراسیون فضای خود انتخاب کنید.
نوع معماری فضای داخلی تاثیر دو چندانی در نحوه ی نورپردازی دارد. هرچه محصولات روشنایی بهتری انتخاب کنید نورپردازی آن نیز بهتر خواهد بود. از عنصر های دیگر نورپردازی ، رنگ و جهت قرار گیری چشمههای نور در نورپردازی فضای داخلی است که می توانید از نور مخفی در اتاق خواب ، اتاق کودک ، در کنار یا بالای تخت و حتی در دکور میز تلویزیون استفاده کنید.
انواع نورپردازی داخلی ساختمان
نورپردازی هریک از مکان های فضای داخلی متفاوت است و کاملا به سلیقه ی شما مربوط است. نورپردازی ساختمان به 2 دسته کلی تقسیم میشود: نورپردازی بیرونی ، نورپردازی داخلی. که هرکدام از آن ها خود زیر مجموعه دارند. نورپردازی داخلی در فضای داخلی ساختمان مانند آشپرخانه ، اتاق خواب ، پذیرایی کاربرد دارد. نورپردازی بیرونی به دو دسته نورپردازی نما و نورپردازی فضای سبز یا محوطه (شامل حیاط، پاسیو و روف گاردن) تقسیم میشود.
فضای داخلی هر ساختمان دارای آشپزخانه ، سرویس حمام و دسشویی ، اتاق خواب یا اتاق کار است. نورپردازی آن ها به این صورت است که در اتاق خواب بیشتر مواقع نورپردازی با چراغ خواب یا آباژور انجام می شود و یا می توانید از لوستر ها یا چراغ آویز های مدرنی استفاده کنید فقط باید آن را طوری نصب کنید که نور چراغ به طور مستقیم به چشم تابیده نشود.
در نورپردازی آشپزخانه بسته به سلیقه ی خودتان می توانید چراغ آویز در محل های کابینت ، سینک ظرف شویی ، کشوها نصب کنید. منبع نور باید در این مکان زیاد باشد. در قسمت پذیرایی باید منبع نور کمتری وجود داشته باشد تا حس آرامش بیشتری در فضا ایجاد شود برخلاف فضاهای داخلی مانند تالار ها یا رستوران ها که باید منبع نور بیشتری داشته باشند.
در سرویس بهداشتی نور پردازی باید لامپهایی با نور سفید یا لامپهایی که نوری نزدیک به نور طبیعی خورشید دارند انتخاب کنید. چراغها در این فضا باید در جایی نصب شوند که کمترین سایه را بر روی صورت ایجاد کنند.
تکنیک های نورپردازی در فضای داخلی ساختمان
منبع نوری توسط چراغ های مدل سقفی از تکنیک های بسیار موثری است که فضای داخلی را به خوبی روشن نگه می دارد. ولی در روشنایی مدرن پیشنهاد می شود طراحان حرفه ایی از دو نوع تکنیک نوری یا حتی سه گونه نورپردازی همزمان (لایه بندی در نورپردازی) استفاده کنند: نور عمومی، نور موضعی و نور تاکیدی. نور طبیعی با نور موضعی ترکیب جالبی است که بیشتر در فضای میز تلویزیون و تابلو ها می توانید استفاده کنید.
استفاده از چراغ های سقفی توکار باعث بزرگ نشان دادن فضا می شوند. فضایی را در هنگام نصب دیوار اشغال نمی کنند و برای اتاق های کوچک یا فضاهای کوچک بسیار مناسب هستند. چراغ های آویز یا محصولات روشنایی سقفی به صورت فیزیکی فضای داخلی را لوکس تر نشان می دهند. استفاده از آینه در فضای داخلی یکی از تکنیک های قدیمی است که حتی امروزه هم از مد نیفتاده و تکنیک مدرنی است . نوری که به آینه می تابد. فضای داخلی را بزرگ تر نشان می دهد.
از تکنیک Uplighting و Backlighting در نورپردازی فضای داخلی ساختمان حتما استفاده کنید. از این تکنیک بیشتر در رستوران ها و کافی شاپ ها استفاده می شود. چراغ هایی که حالت ایستاده دارند در هنگام نورپردازی روشنایی را به بالا (Uplight) می تابند. چراغ هایی که در پشت برخی تجهیزات تعبیه می شوندروشنایی Backlight (پس زمینه) نامیده می شوند و این تکنیک حالن نور مخفی دارد. مزیت این تکنیک ایجاد فضای بزرگ تر و جلوه ی زیبایی به فضای داخلی است.
ایده های متنوع برای نور پردازی فضای داخلی ساختمان
در تمامی طراحی های به روز از تمامی ایده های متنوع استفاده می شود. سبکهایی مانند کلاسیک، روستیک یا بوهو، از سبک ها و ایده های متنوع امروزی هستند. طراحان دکوراسیون استفاده از سبک های ساده و حتی مینیمال ترجیح می دهند. سادگی در فضای داخلی تجمل گرایی را دور می کند. و زیبایی بیشتری را به محیط اضافه می کند.
از چراغهای هالوژنی ، چراغهای نامحسوس ، لوسترهای مدرن و الایدی برای نورپردازی سقف فضای داخلی بهتر است استفاده کنید. استفاده از چراغ های گوشه درنورپردازی باعث می شود که فضاها کوچکتر دیده شود، وقتی گوشه ها در سایه قرار می گیرند، فضای اتاق منقبض می شود. قراردادن چراغ ها در گوشه ها، با هر نوع روش نصب، ابعاد و محدودی اتاق را نمایش می دهند.
یکی دیگر از تجهیزات مناسب برای نورپردازی فضای داخلی، چراغهای هالوژن هستند که نورپردازی اصلی را انجام نمی دهند و فقط برای تابش نور بیشتر در محیط داخلی قرار داده می شوند. یکی دیگر از ایدههای جذاب و امروزی که میتواند زیبایی محیط شما را دوچندان کند استفاده از چند چراغآویز کوچک و همسان در فضای موردنظر است. لوسترهای قفسی یا قفسدار، که در فضاهای داخلی کوچکتر با حالت سایه ایی زیبا در محیط تابیده می شوند.
نتیجه گیری
در نورپردازی فضای داخلی ساختمان منابع نوری زیادی به کار گرفته می شود تا فضای دکوراتیو و مدرن و لوکسی ایجاد می شود. برای نورپردازی داخلی ساختمان طراحان حرفه ایی از انواع چراغ های رومیزی و ریسههای ال ای دی ، چراغ سقفی، آویز، چراغ دکوراتیو دیواری، برای نورپردازی جذاب و لوکس در دکوراسیون داخلی ساختمان استفاده میکنند.
منابع روشنایی برای نورپردازی و تابش نور به فضای داخلی ساختمان زیاد است و برای هر قسمت از فضای داخلی باید محصول روشنایی متناسبی را خریداری کنید. امروزه روشها و ایدههای بسیار زیادی برای تمام آن ها ارائه شده است. از انواع نور پردازی ها با لامپ ها و چراغ های مدرنی که در بازار موجود است می توانید به فضای داخلی خود جان ببخشید.
نورپردازی برای فضای داخلی ساختمان ، استفاده از چراغ آویز های با طرح ساده و به دور از مجلل کارایی و زیبایی بیشتری را در فضای داخلی اضافه می کند. در این فضا سعی کنید به نوع رنگ لامپ ها و جهت قرار گیری نور و زاویه ی تابش آن ها دقت کنید. سیم کشی ها و منابع تغذیه هریک از منابعی که قرار است با آن ها نورپردازی ایجاد شود.